Programlama Dilleri

Programlama Dilleri

      “Programlama dili”, programcı ile bilgisayar arasındaki iletişimi sağlayan bir araç olup programların yazımında kullanılan bir notasyondur. Bilgisayar sayısal digital bir sistem olduğunundan “makine dili” olarak adlandırılan ve “0” ile “1” gösterilen kodlarla “ikili mantığa” göre çalışır.
      Sayısal elektronikte “0” pasif, “1” ise aktif anlamına gelir. “0” ve “1” lerin her birine “bit” denir.

Hafıza birimleri

Programlama Hataları

      Programcıların, kod yazarken “1”,”0″ makine dillerinde yazması çok zordur. Makine dili ile yazmak yerine değişik programlama dilleri ile programlar yazılmakta “derleyiciler” ile bu kodlar makine diline çevrilmektedir. Bu programlama dilleri günlük konuşma dilindeki ingilizce kelimelerden oluşmaktadır. Programlama dilleri üç gruba ayrılırlar:

  • Düşük seviyeli diller: Makine dillerini içerir
  • Orta seviyeli diller: Makine dilinden biraz gelişmiş diller
  • Yüksek seviyeli diller: Konuşma dilinde yakın diller.

     Yüksek seviyeli diller ile yazılan kodlar “derleyici” olarak adlandırılan yazılımlarla makine diline çevrilir. Bu kodlar yazılırken iki tür hata yapılır: Yazım hatası,Mantık hatası.

Yazım Hatası

Yazım hatası: Kullanılan programlama dilinin komutlarının yazılırken yazılan kodun yanlış yazılmasından kaynaklana hatalardır. Örneğin C programlama dilinde kullanılan “scanf” kodunun “scnf” şeklinde yazılmasıdır. Derleyici yazım hatalarını anlar ve düzeltmeniz için sizi uyarır.

Mantık Hatası

Mantık hatası: Kullanılan program dilinin kod satırlarının doğru yazılması fakat programın istenilen çıktıyı vermemesinden kaynaklanan hatalardır, bu hatalar derleyici tarafından fark edilmezler. Bulunması zor hatalardır.

Örneğin “a=2*b+2” yerine “a=5*b+4” şeklinde yazılan satırlardır.

4.5 2 votes
Article Rating
Abone ol
Bildir
2 Yorum
Beğenilenler
En Yeniler Eskiler
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumlar
Sevde Vergen
25/12/2019 23:18

Hangi dili öğrenmeliyim?

2
0
Düşüncelerinizi paylaşınx