Pic Programlama Giriş
Mikroişlemciler
Çoğumuzun bilgisayardan aşina olduğu işlemci; bilgisayara yüklenen programların tüm işlemlerini yerine getirdiği merkezi işlem birimidir. Bilgisayarın değişik birimleri arasında görevleri yerine getirir.
Mikrodenetleyici
Bir devre üzerinde üretilen bilgisayarlardır. Mikrodenetleyici tüm devresinde bulunan hafıza ve giriş çıkış alt sistemleri, bu işlemcilerin birçok uygulama içinde, gömülü olarak doğrudan ve tek başına, mikroişlemcilere göre çok daha basit ve ucuz arabirim teknikleriyle,kontrol amaçlı kullanılmasını sağlar. Günümüzde otomobil,telefon,oyuncak ve telsiz vb. cihazlarda kullanılmaktadır.
Mikrodenetleyici Programlama Gereklilikleri
Bilgisayar
CCS C programı için kullanılacak bilgisayar IBM uyumlu bir PC olması gerekmektedir.
Derleyici Program
Farklı mikrodenetleyiciler için farklı derleyici(compiler) programlar bulunmaktadır. Burada CCS C derleyici programı kullanılacaktır.
Programlayıcı Donanım
Mikrodenetleyici programlamak için programlama uçları ile bilgisayar çıkış port’u (seri, paralel, USB) arasında belli bir bağlantı olması gerekir. Bunun için programlayıcı devreler kullanılır.
Programlayıcı Yazılım
CCS C kodlarını derledikten sonra elde ettiğiniz .HEX uzantılı makine dili kodlarını PIC’e yüklemek için kullanığınız programlayıcı devresi ile uyumlu bir yazılıma ihtiyaç vardır. IC-Prog, WinPic, Ponyprog gibi programlarla yazılımınızı PIC mikroderleyicinize yükleyebilirsiniz.